مقالات معلم خصوصی

چگونه دانش آموزان را در کلاس خصوصی ارزیابی کنیم؟

استادبانک نویسنده
800 0
09 اسفند 1401
چگونه دانش آموزان را در کلاس خصوصی ارزیابی کنیم؟

وقتی پای یادگیری و آموزش درمیان باشد، همیشه باید از خودمان بپرسیم که آیا دانش‌آموز به اهدافی که برای کلاس تعیین کرده‌ایم رسیده است یا نه؟ امتحان گرفتن و دادن تکلیف، مهم‌ترین و سنتی‌ترین روش‌های ارزیابی دانش‌آموز هستند. اما فقط همین دو روش به شما کمک نمی‌کنند که بفهمید دانش‌آموزتان چقدر در حال یادگیری است. بنابراین باید از روش‌های دیگری مثل طوفان فکری و نقشه مفهومی هم استفاده کنید. در این مقاله چهار روش هوشمندانه برای ارزیابی یادگیری دانش‌آموز را توضیح می‌دهیم.

چرا و چگونه دانش آموز را در کلاس خصوصی ارزیابی کنیم؟

هدف از تدریس خصوصی این است که دانش‌آموزها بتوانند به شکل ویژه و اختصاصی، یک مطلب درسی را یاد بگیرند. بیشتر دانش‌آموزهایی که به کلاس خصوصی روی می‌آورند، کسانی هستند که در کلاس‌های مدرسه، مشکل یادگیری دارند.

بنابراین ارزیابی کردن دانش‌آموز به شما کمک می‌کند، بهترین شیوه یادگیری او را درک کنید. به این ترتیب می‌توانید بهتر برنامه‌ریزی کنید و به نتیجه دلخواهتان برسید. همانطور که گفتیم، یک شیوه سنتی ارزیابی دانش‌آموز، امتحان گرفتن است. اما این روش نمی‌تواند همه چیز را درباره دانش‌آموز شما توضیح دهد. چرا که خیلی از دانش‌آموزها ممکن است یادگیری بالایی داشته باشند، اما عملکردشان در آزمون ضعیف باشد.

دانش هر شاگردی قطعا خیلی بیشتر از نمره امتحان اوست. بنابراین با یک سیستم ارزیابی بهتر، سردرگمی‌های شما و شاگردتان از بین می‌رود. کیفیت یادگیری بالاتر می‌رود و رضایت او از عملکردش در کلاس بیشتر می‌شود.

اما چه روش‌هایی برای ارزیابی دانش‌آموز در کلاس خصوصی وجود دارد؟‌ در ادامه توضیح می‌دهیم.

ارزیابی دانش آموز در کلاس

1.طوفان فکری

در واقع طوفان فکری یعنی فرآیندی که در آن ایده‌های جدید از طریق گفتگو و بحث، تولید می‌شود. در یک جلسه طوفان فکری، هر شرکت‌کننده باید با صدای بلند نظرات خود را توضیح دهد. در مرحله بعدی می‌توانید ایده‌های ارائه شده را تجزیه‌وتحلیل کنید.

چگونه بچه ها را در کلاس خصوصی درگیر کنیم؟

مراحل انجام طوفان فکری در کلاس خصوصی

  1. یک سوال (مرتبط با درس) با پایان باز برای دانش‌آموزتان مطرح کنید
  2. دانش‌آموز را آزاد بگذارید تا در مورد سوال فکر کند
  3. از دانش‌آموز بخواهید تمام ایده‌ها و نظراتش را به صورت جداگانه و منظم روی تخته بنویسد
  4. هم خودتان و هم دانش‌آموز، تمام ایده‌ها را یک به یک نقد و بررسی کنید

مزیت طوفان فکری این است که شما می‌فهمید که دانش‌آموزتان چقدر به عمق مطلب پی برده است. از طرفی باعث رشد تفکر خلاقانه و انتقادی در دانش‌آموز می‌شود.

2.نقشه مفهومی

نقشه مفهومی یک تکنیک ارزیابی ابتکاری است که به صورت نموداری ترسیم می‌شود. در این روش ابتدا یک ایده اصلی را مطرح می‌کنید. سپس ایده‌ها و مفاهیم مرتبط با آن را به صورت شاخه‌ای اضافه می‌کنید. هدف از ترسیم نقشه مفهومی این است که بفهمیم چطور می‌توان ایده‌های اصلی را به قسمت‌های کوچک‌تر تقسیم کنیم. مثلا اگر معلم خصوصی زبان هستید، می‌توانید از این روش برای انتقال بعضی از مفاهیم گرامری کمک بگیرید.

نقشه مفهومی و اهداف آن

  • ایده‌ها و مفاهیم جدید مرتبط با یک ایده/مفهوم اصلی را پیدا کنید
  • مفاهیم/ایده‌های پیچیده را به مفاهیم/ایده‌های ساده تبدیل کنید

برای اینکه شاگردتان را با کمک نقشه مفهومی ارزیابی کنید، یک ایده اصلی مرتبط با درس مطرح کنید. سپس از او بخواهید که ایده‌های مرتبط و خلاقانه مرتبط با آن ایده را پیدا کند. سپس به بهترین ایده‌های جایزه بدهید. با کمک نقشه مفهومی می‌توانید به راحتی مباحث سخت و پیچیده را به دانش‌آموزتان منتقل کنید.

چگونه روند پیشرفت دانش آموز خود را بسنجبم؟

3.تصمیم‌گیری

فراهم کردن شرایطی که دانش‌آموز باید در آن تصمیم بگیرد، توانایی تفکر و حل مسئله را در او افزایش می‌دهد. از طرفی اینکه ببینید یک دانش‌آموز در شرایط سخت چطور تصمیم‌گیری می‌کند، به ارزیابی او کمک می‌کند. اگر معلم خصوصی ریاضی هستید، از این روش برای ارزیابی کردن شاگردتان می‌توانید استفاده کنید.

مراحل تصمیم‌گیری

  • به شاگردتان مسئولیت حل بعضی از مسائل مهم را بدهید
  • دانش‌آموز باید ایده‌هایی که برای حل مسئله دارد را بیان کند
  • دانش‌آموز باید بین روش‌هایی که برای حل مسئله پیدا کرده است، انتخاب کند

اینکه ببینید شاگردتان چطور روش‌هایی برای حل مسئله پیدا می‌کند و چطور یک روش را انتخاب می‌کند، به شما نشان می‌دهد که او درک کاملی از مفهوم دارد یا نه.

مزیت روش تصمیم‌گیری این است که باعث رشد تفکر انتقادی و خلاق در یک بازه زمانی معین در دانش‌آموز می‌شود.

6 نکته برای افزایش بازدهی کلاس های خصوصی

4.خلاصه‌نویسی

یک روش ارزیابی موثر که می‌توانید بلافاصله بعد از درس دادن، از آن استفاده کنید، خلاصه‌نویسی است. این کار باعث می‌شود که دانش‌آموز با تمرکز بیشتری در کلاس حاضر شود.

مراحل خلاصه‌نویسی و امتحان چند گزینه‌ای

  • پس از این که درستان را دادید، به دانش‌آموزتان بگویید که 5 دقیقه فرصت دارد تا خلاصه‌ای از درس را بنویسد
  • به او توصیه کنید که مهم‌ترین نکاتی را که از درس فهمیده است بنویسد
  • بعد از مدت زمان تعیین شده، از او بخواهید نکات را با صدای بلند از روی کاغذ بخواند
  • از او بخواهید که نظرات و پیشنهادات خود را هم به اشتراک بگذارد

مراحل امتحان چندگزینه‌ای

یک روش خلاقانه دیگر این است که بلافاصله بعد از درس دادن، از دانش‌آموز بخواهید در یک آزمون چندگزینه‌ای شرکت کند. مراحل امتحان می‌تواند به این صورت باشد:

  • سوالاتی را براساس درسی که دادید، ترجیحا مفهومی روی کاغذ یا تخته بنویسید. سوالات باید شامل چهار گزینه باشد.
  • از شاگردتان بخواهید به سوالات مطرح‌شده پاسخ دهند
  • در نهایت خودتان درباره جواب سوالات توضیح دهید

این دو روش کمک می‌کند که به ارزیابی لحظه‌ای دانش‌آموزتان بپردازید. این کار هم باعث افزایش تمرکز می‌شود و هم به شما کمک می‌کند که در صورت نیاز سبک تدریس‌تان را عوض کنید.

معرفی کتاب راهنمای معلم خصوصی | جیمز کلارک

امتحان چند گزینه‌ای

نتیجه اینکه

به عنوان یک معلم خصوصی، نباید فقط به گرفتن امتحان برای ارزیابی دانش‌آموزتان متکی باشید. روش‌های زیادی برای ارزیابی کردن وجود دارد. مانند ترسیم نقشه مفهومی، طوفان فکری، تصمیم‌گیری و خلاصه‌نویسی. همه این روش‌ها باعث افزایش تمرکز و مهارت حل مسئله در دانش‌آموز شما می‌شود.

هدف از تدریس خصوصی این است که بتوانید به دانش‌آموزها کمک کنید کیفیت یادگیری خود را بالاتر ببرند. در این مسیر استادبانک هم همراه شماست. استادبانک بزرگترین پلتفرم تدریس خصوصی در ایران است. با کمک استادبانک می‌توانید با شاگردهای خصوصی زیادی آشنا شوید و تجربه کسب کنید.

همچنین می‌توانید از آخرین قیمت‌های تدریس خصوصی زبان اطلاع پیدا کنید. در ضمن می‌توانید تمام سوالات خود را با کارشناسان ما در میان بگذارید. شماره تماس 02191005343 پاسخگوی شماست.