معلمان حق التدریس همواره مظلوم واقع شده اند، با حقوق اندک ماهانه که آن هم ممکن است با چند ماه تاخیر به دستشان برسد روزگار می گذرانند و آنجا که مدارس به دلیل مشکلات بودجه از این گروه از معلمان استفاده می کنند، هیچ کس معترض نیست اما در شرایطی که پای استخدام به میان می آید، می گویند که معلمان حق التدریس صلاحیت استخدام بدون آزمون را ندارند و باید محک زده شوند. در این مقاله باهم به بررسی وضعیت آنها و همه چیز درباره معلمان حقالتدریس میپردازیم.
معلمان حقالتدریس چه کسانی هستند؟
معلمان حق التدریسی به گروهی از معلمان مدارس ابتدایی و پیش دبستانی کشور گفته میشود که آموزش و پرورش آنها را بدون گرفتن تعهد استخدامی مشخص برای رفع نیاز به معلم استفاده میکند؛ از این نیروها به ویژه در مناطق محروم استفاده می شود. نیروهایی که در مقایسه با معلمهای رسمی با دریافتی و مزایای به مراتب پایین تری مشغول به تحصیل هستند و در غالب موارد حقوق پرداختی به آنها با تأخیر چند ماه پرداخت میشود.
استخدام معلمان حقالتدریس
طبق قانون مجلس تمام نیروهای حق التدریس و پیش دبستانی مشمول قانون (شامل معلم، مربی پرورشی، تربیت بدنی، مشاور، مربی بهداشت و امور اداری) با توجه به رشته و دوره تحصیلی، جنسیت و سنوات خدمت و ظرفیت استخدام اعلامی توسط سازمان اداری و استخدامی کشور و براساس نیاز استانها باید یک دوره آموزشی را در دانشگاه فرهنگیان طی کنند تا پس از شرکت در آزمون پایان دوره و اخذ نمره قبولی به استخدام درآیند.
علی رغم تأکیدهای فراوان مجلس شورای اسلامی هنوز برای استخدام و بکارگیری این نیروها، ساز و کار روشن و مشخصی از سوی آموزش و پرورش ارائه نشدهاست. در آییننامه تهیهشده توسط آموزش و پرورش برای این قانون نیروها چند نوع هستند، برخی باید دانشگاه فرهنگیان بروند و برخی باید دورههای آموزشی ببینند، اما به طور کلی تکلیف معلمان حق التدریس هنوز در هالهای از ابهام است.
معلمان حقالتدریس غیرمستمر
افرادی هستند که از سال 79 تا قبل از سال 91 در مدارس دولتی به عنوان نیروی حقالتدریس آزاد با وزارت آموزش و پرورش همکاری داشته و دارای شناسه حقالتدریس صادره از سوی آموزش و پرورش بوده و حقالزحمه خود را از محل اعتبارات دولتی دریافت کردهاند.
چگونه معلم حقالتدریس شویم؟
استخدام به این صورت است که ابتدا سازمان مدیریت و برنامه ریزی ردیف استخدامی اختصاص می دهد و سپس آموزش و پروش استخدام می کند. استخدام های آموزش و پرورشی از طریق دانشگاه فرهنگیان و از طریق آزمون استخدامی است که در برگزاری آزمون استخدامی برخی معلمان مانند معلمان حق التدریسی به دلیل سابق کاری خود امتیاز ویژه ای را دارند.
کمپین جذب اساتید جدید در استادبانک
استادبانک بزرگترین سایت تدریس خصوصی در ایران است که در بیش از 10 شهر کشور مثلِ تهران، شیراز، اصفهان، تبریز و ... فعالیت دارد. با کلیک روی لینک زیر به صفحه ثبت نام اساتید وارد شوید
شرایط عمومی استخدام
- داشتن تابعیت ایرانی.
- انجام خدمت دوره ضرورت یا معافیت قانونی برای مردان.
- عدم اعتیاد به دخانیات و مواد مخدر.
- نداشتن سابقه محکومیت جزایی مؤثر.
- دارا بودن مدرک تحصیلی دانشگاهی و یا مدارک همتراز “برای مشاغلی که مدارک همتراز در شرایط احراز آنها پیشبینی شده است.”
- داشتن سلامت جسمانی و روانی و توانایی برای انجام کاری که استخدام میشوند.
- اعتقاد به دین اسلام یا یکی از ادیان شناختهشده در قانون اساسی.
- التزام به قانون اساسی.
تبصره: استخدام ایثارگران و خانوادههای آنها براساس قوانین مصوب مربوط به خود خواهد بود.
شرایط اختصاصی استخدام معلمان حقالتدریس
مربیان پیشدبستانیوحقالتدریسان غیرمستمر پس از شرکت و اخذ نمره قبولی در آزمون پایان دوره آموزشی در دانشگاه فرهنگیان در رشتههای شغلی آموزگاری، دبیری، هنرآموزی، مربی امور تربیتی مدارس، مراقب سلامت و مشاور تحصیلی با رعایت شرایط احراز طرح طبقهبندی مشاغل معلمان و براساس نیاز مناطق آموزشوپرورش به رشته و دوره تحصیلی، جنسیت، سنوات خدمت و در سقف ظرفیت تخصیصی “مجوز استخدام سالیانه” اعلامی توسط سازمان اداری و استخدامی و مطابق فرم امتیازبندی و به ترتیب امتیازات فضلی تا پایان برنامه ششم توسعه در مناطق کمتر توسعه یافته استخدام میشوند.
سهمیه تخصیصی به هر استان به تناسب سهمیه استخدام ابلاغی از سوی سازمان اداری و استخدامی و براساس وضعیت نیروی انسانی استان مطابق نیاز جاری و میزان بازنشستگی در سال و ورود نیروی انسانی محاسبه خواهد شد. افرادی که نمره قبولی در آزمون پایان دوره را کسب نکنند به محض اعلام نتایج، ادارات کل آموزشوپرورش مکلفند به همکاری آنها خاتمه دهند.
کسب حدنصاب نمره آزمون داخلی
پس از برگزاری آزمون داخلی به منظور تعیین حدنصاب، نمرات به تفکیک بخش عمومی و تخصصی محاسبه شده و حدنصاب معادل 50 درصد نمره کل آزمون با ارزش وزنی 40 درصد برای مواد عمومی و 60 درصد برای مواد تخصصی.
تذکر: کسب حدنصاب برای مشمولین ایثارگران 25 درصد و 5 درصد براساس تبصره سه ماده 21 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، کسب حداقل 80 درصد حدنصاب آزمون علمی آخرین نفر پذیرفتهشده برای مشمولان متقاضی استخدام در ادارات آموزشوپرورش و علوم الزامی است.
اما کسب حدنصاب لازم در آزمون داخلی به منزله استخدام تلقی نشده و استخدام افراد دارای حدنصاب با در نظر گرفتن نیاز و در سقف مجوزهای تخصیصیافته “سالیانه” و اعمال امتیازات عوامل امتیازآور “فرم امتیازبندی” انجام میشود.
آزمون داخلی فقط یکبار برگزار میشود. طبق قانون آزمون داخلی در طول برنامه ششم توسعه صرفاً یکبار توسط این وزارتخانه برگزار میشود بنابراین افرادی که به هر دلیل موفق به شرکت در آزمون نشده یا حدنصاب تعیین شده را کسب نکنند از ادامه فرایند استخدام حذف و به همکاری آنها خاتمه داده میشود.
سپردن تعهد
نقل و انتقال مشمولین پذیرفته شده برای استخدام قبل از 10 سال امکانپذیر نبوده و آنان موظفند قبل از صدور حکم استخدام نسبت به سپردن تعهد محضری از طریق ادارات کل آموزشوپرورش اقدام کنند. اگر پس از معرفی افراد به دانشگاه محرز شود که آنها فاقد شرایط قانونی و آئیننامه بوده، اداره کل امور اداری مکلف است از ادامه روند تعیین تکلیف و استخدام جلوگیری به عمل آورد.
مواد آزمون
مواد آزمون داخلی در دو بخش عمومی و تخصصی به شرح زیر است:
مواد آزمون عمومی: فناوری اطلاعات و مهارتهای هفتگانه ICDL، معارف اسلامی، ریاضی و آمار مقدماتی، زبان و ادبیات فارسی، اسلاعات عمومی-هوش و توانمندیهای ذهنی و زبان انگلیسی عمومی.
آزمون تخصصی: این آزمون به صورت چندگزینهای است و مواد آن عبارتند از: اصول و فلسفه تعلیم و تربیت، روانشناسی پرورشی، روانشناسی رشد، روشها و فنون تدریس، اندازهگیری، سنجش و ارزشیابی آموزشی.
نحوه ثبتنام شرکت در آزمون
افراد مشمولی که در مهلت مقرر پرونده آنها توسط کارگروه منطقه، استان و سازمان نهضت سوادآموزی مورد بررسی و تأیید قرار گرفته است پس از اعلام سهمیه تخصیصی میتوانند با ورود به سایت مرکز سنجش وپایش کیفیت آموزشی به آدرس ACE.MEDU.IR از نحوه ثبتنام، زمان و مکان برگزاری آزمون داخلی مطلع شوند.
نحوه اطلاعرسانی
نحوه اطلاع رسانی به آموزشیاران و آموزشدهندگان مستمر دو نفر و بالاتر نهضت سوادآموزی از طریق زیر است: پورتال وزارت آموزشوپرورش
سایتهای سازمان نهضت سوادآموزی، مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی و ادارات کل آموزشوپرورش.
نیاز آموزش و پرورش به نیروی حقالتدریس
معلم حقالتدریسی با نیاز آموزش و پرورش به نیروی حقالتدریس فرق دارد و دو مورد جدا و متفاوت است. تعدادی از افراد نیروی رسمی آموزش و پرورش هستند که به عنوان اضافه کاری در صورت لزوم به حق التدریس در مدارس می پردازند تعدادی دیگر از نیروها و افراد هم ممکن است استخدام نباشند و تنها مراحلی را در آموزش و پرورش طی کرده و اجازه تدریس در مدارس را پیدا کنند (درواقع معلمان حق التدریسی کسانی هستند که ممکن است در آینده بخواهند بحث استخدامشان را پیگیری کنند) بنابراین این دو نیرو با هم متفاوت هستند. مثلا مدرسه ای 8 ساعت در درس ریاضی احتیاج به حق التدریس دارد ، معلم رسمی آموزش و پرورش به عنوان اضافه کاری در این 8 ساعت به حق التدریس می پردازد.
در تهران عمدتا در قسمت خانم ها نیرو زیاد داریم و اصلا حق التدریسی نداریم، در قسمت آقایان هم چون نیرو به شدت کم داریم خود نیروها کار حق التدریسی را انجام می دهند. در کل معلمان حق التدریس بیشتر ممکن است در شهرستان ها باشند و در شهر تهران خیلی درگیر این مسئله نیستیم.
مبلغ حقوق معلمان حق التدریس
حقوق معلمان حقالتدریس همیشه نقطه اعتراض این افراد بوده و تاخیرهای طولانیمدت در پرداخت دستمزد آنها نیز بر اعتراض آنها افزوده. اما به طور دقیق نرخ یک ساعت حقالتدریس در سال آینده به حدود ۳۸ هزارتومان میرسد و تقریبا با دانشگاه ها برابری میکند. به این ترتیب پایه حقوق فرهنگیان به طور میانگین به حدود چهارمیلیون تومان میرسد. (منبع)
با تدریس خصوصی در استادبانک بیشتر آشنا شوید
استادبانک جزو برترین سایتهای استخدام معلم خصوصی کشور است که با معرفی بهترین اساتید، انتخاب را برای دانشآموزان جویای کلاس خصوصی آسان میکند. معلمان در این سایت دیگر نگران تبلیغات نیستند، چون به راحتی به داوطلبان معرفی میشوند. همچنین کیفیت کلاس آنها به خودی خود تبلیغی قوی برایشان محسوب میشود.
یکی دیگر از چیزهایی که استخدام در استادبانک را از هر روش دیگری متمایز میکند، درصد پایین کارمزدی است که در قبال تبلیغات و تشکیل کلاس از معلم میگیرد. معلمان با ثبت نام در این سایت، با پرداخت 15 تا 20 درصد از درآمدشان، راهی مطمئن و کم خرج را برای تدریس انتخاب میکنند.