با پیدایش و اوج گیری بیماری کرونا، همه چیز دچار تغییرات اساسی شده است که امر آموزش هم از این تغییرات مستثنی نبوده و نیست.
کشورهای زیادی سیستم آموزشی خود را تغییر داده و تلاش کردهاند تا حد امکان آموزش را بصورت آنلاین به کلی پوشش بدهند تا هم از اختلال در امر آموزش جلوگیری شود و هم جان دانشآموزان و دانشجویان در امان باشد.
کشور ما هم مانند دیگر کشورها با این بیماری دست به گریبان است و لازم است تصمیمات و اقدامات درستی در این رابطه صورت بگیرد که تا جای ممکن از ابتلای کودکان و نوجوانان و به تبع آنها خانوادهی دانشآموزان به این بیماری جلوگیری شود.
از جمله برنامههایی که در رابطه با ایجاد امکان برگزاری کلاسهای درس آنلاین در سراسر کشور مطرح شد، طرح توزیع سیمکارت رایگان میان دانشآموزان بود. که تا به امروز در این خصوص خبرهای متنوعی به گوش رسیده است.
متاسفانه با گذشت بیش از دو هفته از شروع سال تحصیلی، هنوز هم تصمیمگیری و اقدام جامع و درستی برای برگزاری کلاسها بصورت آنلاین انجام نشده است. مطابق وعدهها و برنامههای ارائه شده توسط دفتر فنآوری اطلاعات و ارتباطات وزارت آموزش و پرورش تاکنون باید سیم کارتهای دانشآموزی بصورت رایگان میان دانشآموزان توزیع میشد. اما هیچگونه اقدامی در این خصوص صورت نگرفته است.
ماجرای سیم کارت رایگان دانشآموزی چه بود؟
مدتی قبل مذاکرات اولیه در خصوص نگرانی از دسترسی کنترل نشدهی دانشآموزان به فضای مجازی نیز انجام گرفت. نتیجهی این مذاکرات این بود که تصمیم گرفته شد سیم کارتهای دانشآموری تنها به فضاهای مورد تایید آموزش و پرورش دسترسی داشته باشند.
این سیم کارتها خاص استفادهی کودکان و نوجوانان بوده و بدین ترتیب از دسترسی آزادانه و کنترل نشدهی دانشآموزان به فضای مجازی جلوگیری میشد. پس از مذاکرات انجام شده نیز روابط عمومی آموزش و پرورش اعلام کرد:
تلاش ما این است که دانشآموزان به محتواهای نامناسب دسترسی پیدا نکنند، همچنین سیاستهایی که وزارت آموزش و پرورش در نظر دارد، روی این سیمکارتها اعمال خواهد شد.
روابط عمومی آموزش و پرورش حتی به اعلام جزئیاتی در خصوص لغو محدودیت سنی زیر 18 سال برای دریافت سیم کارت نیز پرداخته بود. روابط عمومی آموزش و پرورش اشاره کرده بود: دانشآموزان میتوانند با نام و مشخصات خودشان سیمکارت را خریداری کنند.
سرانجام توزیع سیم کارت رایگان شاد به کجا رسید؟
مدیرکل دفتر فنآوری اطلاعات و ارتباطات نیز گفته بود: سیم کارت شاد مانند سایر سیم کارتها ویژگیهای خاص خود را دارد و قابل شارژ توسط دانش آموزان است.
مطابق خبرهایی که پیش از این منتشر شده بود فرآیند تولید سیمکارتهای دانشآموزی آغاز شده و اپراتورها پایکار آمده بودند و مکلف شده بودند که سیمکارتی به نام سیمکارت شاد را برای استفاده ایمن در فضای مجازی ارائه دهند تا از این طریق دلنگرانیهای خانوادهها هم کاسته شود.
اما با وجود تمامی این تصمیمگیریها، هنوز هم اقدام عملی در این خصوص انجام نگرفته است. طبق آخرین اخباری که در این خصوص منتشر شده به تشخیص وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات لزومی برای توزیع سیم کارت رایگان شاد وجود ندارد. چرا که همهی سیم کارتهای موجود قابلیت اتصال به شبکهی شاد را دارند.
مطابق گفتهی ایشان یکی از نمایندگان مجلس طی نامه ای به رییس جمهور ضمن اشاره به ضرورت عدالت آموزشی درخواست در نظر گرفتن تسلیهاتی در این خصوص داشتند. ریاست جمهوری موضوع را به وزارت ارتباطات ارجاع دادند که این ارجاع به معنای دستور اجرا نبوده است.
محمدجواد آذری جهرمی در پاسخ به این سوال که چرا با وجود دستور ریاست جمهوری مبنی بر توزیع سیم کارت دانشآموزی رایگان اقدامی در این خصوص صورت نگرفته است اظهار داشت:
نه سیمکارت رایگان توزیع شد و نه آقای رییس جمهور چنین دستوری را صادر کرد.
طبق اظهارات ایشان جمع بندی نهایی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با وزارت آموزش و پرورش این بوده که یک بستهی سه ماهه رایگان به معلمان تخصیص داده شده و 68 هزار مدرسه بصورت رایگان به شبکهی اینترنت متصل شوند، برای دانشآموزان بستهی اختصاصی “شاد” در نظر گرفته شده و در آخر برنامهی “شاد” در شبکهی اینترنت رایگان شود. که طبق ادعای ایشان همهی این اتفاقات رخ داده است.
لازم به ذکر است که این عضو کابینه دولت افزود: لزومی ندارد سیمکارت رایگان توزیع شود چراکه سیم کارتهای فعلی نیز قابلیت تبدیل شدن به سیمکارت کودک و اتصال به شبکهی “شاد” را دارند.
پس هنوز هم خبر مشخصی در خصوص توزیع سیم کارت رایگان شاد در دسترس نیست و به نظر میرسد برنامهای برای اجرای طرح توزیع سیم کارت رایگان شاد در دستور کار قرار نگرفته است.